Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ και η ιστορία του































Ο Αρλεκίνος , Απόκριες 2019








Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
“Paul As Harlequin”. Ο Παόλο σαν Αρλεκίνος, 1924. Πάμπλο Πικάσο
“Still life with Harlequin” του ισπανόφωνου Arturo Souto
“Αρλεκίνος καθισμένος σε κόκκινο φόντο” ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ
“Αρλεκίνος με ποτήρι” ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ
“Κεφάλι Αρλεκίνου” (Tete d’Arlequin, 1971)
“Ο Ακροβάτης και ο νεαρός Αρλεκίνος” ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ
“Ο Αρλεκίνος και η κυρία του” (Harlequin and his lady) του Ιταλού ζωγράφου Τζιοβάνι Ντομένικο Φερέτι (1692-1768)
“Ο καθισμένος Αρλεκίνος” ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ 1901
“Ο Πάολο σαν Αρλεκίνος με λουλούδια” (Paolo as Harlequin with Flowers). Του Πάμπλο Πικάσο, 1923.
“Πλανόδιοι ηθοποιοί” (Itinerant Actors, 1793), του Φρανσίσκο Γκόγια.
“Το καρναβάλι των Αρλεκίνων” (Harlequin’s Carnival) του 1924-25 , ΜΙΡΟ
ο Σεζάν ζήτησε από το γιο του να ποζάρει ως Αρλεκίνος

“Ο Αρλεκίνος” (Harlequin, 1890) του Ιμπρεσιονιστή Πολ Σεζάν
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΛΕΚΙΝΟ
 Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα  φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία  γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται  μασκαράδες και κρυμμένοι  πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.

 Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το • σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του. 
 Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια. Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά !  Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους. Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι .

Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα • αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει • το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδέα ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει ! 

 Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα !  Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο ! • Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν  στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.

 Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν  καραμέλες και σοκολάτες που πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.  Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι .

 Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;  
Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα. 
Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι. 
 Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του. 
 Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του • φορτωμένος με γλυκά.

Ένας χρόνος πέρασε. Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, • όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!


 video

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΣΚΑΣ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ, από την Αναγέννηση έως Σήμερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ, από την Αναγέννηση έως Σήμερα.............. Αντικείμενο των μαθημάτων Ιστορία Τέχνης του Εργαστηρίου EPsilon Art Studio αποτελεί το Χρονικό της Τέχνης από την Αναγέννηση έως Σήμερα................... Τα μαθήματα προορίζονται για όσους θέλουν να προσανατολιστούν σ΄ ένα παράξενο και συναρπαστικό χώρο.................... Σκοπός του Εργαστηρίου Ζωγραφικής EPsilon Art Studio είναι να βιώσει μια γενική εποπτεία χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες και να δημιουργήσει σύγχυση, αλλά και να βάλει μια κατανοητή τάξη στα ονόματα, στις περιόδους και στους ρυθμούς του. Επιδιώκει να τοποθετήσει έργα τέχνης μέσα στο ιστορικό πλαίσιο. Ο μαθητής θα μπορέσει να κατανοήσει της καλλιτεχνικές επιδιώξεις του δημιουργού της. Κάθε γενιά απορρίπτει κάποια στιγμή τα κριτήρια των προγενέστερων. Κάθε έργο τέχνης αρέσει στην εποχή του όχι μόνο για όσα πραγματώνει, αλλά και για όσα δεν πραγματώνει............................ Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες ( ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική)............................... Εισηγητές είναι η κα Εύη Παντελέων και οι συνεργάτες της. Τόπος διεξαγωγής παρουσίασης μαθημάτων: Εργαστήρια Ζωγραφικής EPsilon Art Studio, Παναγίας Γιάτρισσας 12, Λουτράκι............................ Κόστος Συμμετοχής : 60 ευρώ το μήνα................................................. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 20 Φεβρουαρίου............................... Πληροφορίες : 27440 63895 και 6977878481