Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο Φ.Σ.Φ. "Ο Αριστοτέλης" σας υποδέχεται στις σελίδες παρουσίασης της 1ης Ομαδικής Έκθεσης των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας. Μπορείτε να περιηγηθείτε επιλέγοντας ένα από τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών. Να διαβάσετε σύντομα βιογραφικά τους σημειώματα και statments, να δείτε αντιπροσωπευτικές εικαστικές τους δημιουργίες.

41 φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας εκθέτουν τα έργα τους.
Συμμετοχές
ΑΔΑΜΟΣ Βασίλης
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Πέννυ
ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ Μάριος - Νικόλαος
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Λουκία
ΒΟΣΔΟΥ Αθηνά
ΓΚΕΛΟΣ Λεωνίδας
ΓΚΟΛΟΗ Άννα
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ Ειρήνη
ΔΑΝΑΤΖΗ Κωνσταντίνα
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ Βασιλική
ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ Μαρία
ΖΥΓΟΥΡΗ Χριστίνα
ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ Ελπίδα
ΚΑΛΦΑΚΗ Ελένη
ΚΑΡΑΜΑΥΡΟΥ Ιουλίττα
ΚΑΡΑΝΤΖΗ Ιωάννα
ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Ιωάννης
ΚΕΣΣΙΣΟΓΛΟΥ Ελένη
ΚΟΥΜΕΡ Χάικε
ΚΥΡΚΟΣ Γεώργιος
ΚΥΡΜΑΚΙΔΟΥ Εύη
ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Κατερίνα
ΛΕΟΝΟΓΛΟΥ Τάσος
ΛΙΑΝΟΣ Χρήστος
ΛΙΑΠΗ Φρόσω
ΜΙΚΑΓΕΛΙΑΝ Λιάνα
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Γκίβη
ΜΟΣΧΟΥ Ελένη
ΜΠΑΛΑΤΣΙΟΥ Μαρία
ΜΠΟΥΡΑΤΖΗ Κατερίνα
ΝΤΕΓΙΔΗΣ Φίλιππος
ΠΑΝΑΤΣΙΑΣ Μιχάλης
ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Εύη
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Χρήστος
ΠΑΡΑΠΟΥΡΑ Βασιλική
ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ Νυμφοδώρα
ΣΑΡΑΚΕΝΙΔΟΥ Νίκη
ΣΑΡΗΤΣΟΓΛΟΥ Δόμνα
ΣΑΤΚΑ Ελένη
ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗΣ Παντελής
ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΙΔΟΥ Σταυρούλα

Το Τμήμα Εικαστικών - Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του ΦΣΦΑ

.


διαβάστε τι έγραψε η εφημερίδα "Μακεδονία"
για την έκθεση
.διαβάστε τι έγραψε η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"
για την έκθεση

.H έκθεση στο δίκτυο της ΕΡΑ
Οι εκδηλώσεις που γίνονται από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές παρά το ότι λειτουργεί μόλις τρία ακαδημαϊκά χρόνια. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να δούμε τον μεγάλο στόχο που επιδιώκεται από τη στιγμή που ιδρύθηκε: την σύνδεση του πολύτιμου αυτού τμήματος με τις κοινωνικές δομές του τόπου μας.

Η έκθεση αυτή των φοιτητών γίνεται στα παραπάνω πλαίσια και υπόκειται σε καλλιτεχνικά κριτήρια τα οποία ορίζονται και αξιολογούνται από τους αρμόδιους καθηγητές του Τμήματος. Υπό αυτή την έννοια γίνεται στα πλαίσια ενός μαθήματος καθορισμένου από τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος. Δεν παύει όμως να είναι μία εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται χάριν των Φλωρινιωτών και των επισκεπτών της Φλώρινας τις μέρες αυτές.

Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να ανακαθορίσει την αισθητική του και να τακτοποιήσει τους εικαστικούς προβληματισμούς του, που αφορούν την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών, όσο και αν όλα αυτά παίζουν έναν δευτερεύοντα ρόλο στη ζωή του τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας. Η τέχνη, την στιγμή που περνά από το στάδιο της εκπαίδευσης στην σημειωτική απόλαυση, δεν έχει «ιερό και όσιο» παρόλο που αυτό, τελικά, είναι ένα από τα επιδιωκόμενα.

Έτσι η προσπάθεια αυτή των φοιτητών μπορεί να κριθεί χωρίς ενδοιασμό και οίκτο. Στοιχειώδης όμως ιστορική δεοντολογία μας οδηγεί στο να δικαιούνται οι φοιτητές αυτοί τουλάχιστον ένα υπόκωφο χειροκρότημα.

Τάκης Μπέσσας
Πρόεδρος στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας


Ο καλλιτέχνης καταθέτει την οπτική του μέσα από μια σύνθετη διεργασία πραγμάτωσης του έργου τέχνης. Συχνά θέτει ερωτήματα που αφορούν σε προσωπικούς προβληματισμούς όπως αυτοί καθορίζονται από εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα. Ερωτήματα των οποίων την απάντηση διαπραγματεύεται και προτείνει στο θεατή.

Το έργο τέχνης και ο καλλιτέχνης βρίσκονται δεμένα με ένα ομφάλιο λώρο σε όλη την διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Η αποκοπή αυτού του ομφάλιου λώρου και της εσωτερικής σχέσης του έργου με τον δημιουργό του γίνεται με την έκθεση του έργου τέχνης. Το έργο τέχνης όταν δημοσιοποιείται αποκτά την αυτονομία του και ακολουθεί την δική του πορεία παρά το γεγονός ότι έχει την αφετηρία του στο ίδιο τον δημιουργό του. Ο τρόπος δημοσιοποίησης του έργου τέχνης αποτελεί μία μορφή τέχνης από μόνος του.

Ο τρόπος παρουσίασης, ο φωτισμός, η αναλογία και ο διάλογος που αυτό αναπτύσσει με τα υπόλοιπα έργα αλλά και τον χώρο στο οποίο εμπεριέχεται δημιουργούν τις συνθήκες που μπορούν να αποδώσουν το πνεύμα του καλλιτέχνη αλλά και να καθοδηγήσουν σε αναγνώσεις.

Η εκπαιδευτική αξία της προσπάθειας αυτής που γίνεται στα πλαίσια ενός μαθήματος βρίσκεται στην κατανόηση των παραμέτρων που προκύπτουν στην διαδικασία της δημοσιοποίησης του έργου τέχνης και στην συνέχεια στον συνυπολογισμό της εμπειρίας αυτής όταν ο δημιουργός «κατασκευάζει» ένα νέο έργο

Δρ. Αναστασία Βαλαβανίδου
Αρχιτέκτων - Μουσειολόγος

Περισσότερες πληροφορίες στο www.fsfa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου